Chandler Guo was een pionier op het gebied van cryptocurrency, de digitale valuta’s die onafhankelijk van nationale centrale banken en overheden kunnen worden gecreëerd en gebruikt. Chainlink kopen online is aangeraden.

 

In 2014 zette hij een operatie op om een ​​van die valuta’s, Bitcoin, te produceren op een geheime locatie in het westen van China.

 

“Mijnbouw” Bitcoin is een energie-hongerige onderneming waarbij tientallen computers betrokken zijn, dus gebruikte hij stroom van een waterkrachtcentrale, in samenwerking met een lokale Chinese overheidsfunctionaris.

 

Op het hoogtepunt waren zijn machines in staat om 30% van ‘s werelds Bitcoin te delven. Hij geloofde dat Bitcoin op een dag de wereld zou veranderen en de dollar zou vervangen.

 

Maar nu ziet hij een nieuwe kracht in opkomst – een betalingssysteem gecreëerd door de Chinese staat en bekend als Digital Currency Electronic Payment (DCEP). De huidige waarde bitcoin is hoger.

 

Het is echt een digitale versie van de officiële valuta van China, de yuan, en de heer Guo denkt dat DCEP de dominante wereldwijde valuta zal worden. “Op een dag zal iedereen in de wereld DCEP gebruiken”, zegt hij.

 

“DCEP zal succesvol zijn omdat er veel Chinezen buiten China wonen – er zijn 39 miljoen Chinezen die buiten China wonen.

 

“Als ze een connectie hebben met China, zullen ze de DCEP gebruiken. Ze kunnen ervoor zorgen dat DCEP een internationale munteenheid wordt.”

 

 

Maar velen vragen zich af of het zal lukken en er zijn zorgen dat Peking het zal gebruiken om burgers te bespioneren.

 

Blockchain fungeert als een universeel record van elke transactie die ooit op dat netwerk is gedaan, en gebruikers werken samen om nieuwe transacties te verifiëren wanneer ze zich voordoen.

 

Dat betekent in de praktijk dat gebruikers geen bank nodig hebben als ze bijvoorbeeld met hun telefoon aan elkaar willen betalen.

 

China is van plan later dit jaar DCEP te lanceren. Maar tot nu toe heeft de People’s Bank of China nog geen exacte datum gegeven voor de landelijke lancering.

 

China is eerder dit jaar in geselecteerde steden begonnen met het testen van de digitale valuta. Wanneer het wordt uitgerold, kunnen gebruikers gedownloade elektronische portemonnees aan hun bankkaarten koppelen, transacties uitvoeren en geld overboeken.

 

“Het is moeilijk om de tijdlijn te voorspellen, maar de People’s Bank of China staat onder grote druk om de ontwikkeling te versnellen, omdat ze niet in een wereld willen zijn waarin Libra (de digitale valuta van Facebook) de wereldwijde valuta wordt, waarvan ze denken dat die erger is. dan het huidige wereldwijde financiële systeem dat wordt gecontroleerd door de VS ‘, zegt Linghao Bao, een analist van het in Peking gevestigde Trivium.

 

Waarnemers zeggen dat China de yuan wil internationaliseren, zodat het kan concurreren met de dollar.

 

“De Chinese regering is van mening dat als sommige andere landen ook de Chinese valuta kunnen gebruiken, dit de monetaire soevereiniteit van de Verenigde Staten kan breken. De Verenigde Staten hebben het huidige wereldwijde financiële systeem en de instrumenten opgebouwd”, zegt een anonieme Chinese cryptocurrency-waarnemer die bekend staat als Bitfool. .

 

De technologieliefhebber werkte in de durfkapitaalsector voordat hij bij een aantal Chinese internetbedrijven kwam. Hij begon Bitcoin te onderzoeken en gelooft dat digitale valuta de toekomst van geld vertegenwoordigen.

 

‘Gebrek aan investeringen’ achter vertraagde rechtszaken

Hoe fotografen gestolen foto’s opsporen

Bij het vervangen van een gloeilamp is dat een heel groot probleem

Fans worden nauwer gevolgd wanneer stadions heropenen

Kan kunstmatige intelligentie een fatsoenlijk diner creëren?

Presentatieve grijze lijn

“Sommige traditionele banksystemen kunnen een arm land niet dienen. In het traditionele systeem, als je maar $ 10 hebt, kan een bank geen geld aan je verdienen, maar met digitale valuta heeft iedereen het recht om binnen te komen. De drempel om binnen te komen is echt laag ‘, zegt hij.

 

Hoewel Facebook zijn plannen voor Libra heeft teruggeschroefd, was het nog steeds een zorg voor China. De socialemediagigant is van plan later dit jaar een e-wallet uit te rollen die bekend staat als Novi. Het werkt als een zelfstandige app, maar kan ook beschikbaar zijn op Messenger en WhatsApp.

 

“De twee partijen zijn zeker betrokken bij financiële oorlogsvoering, ook al heeft er nog geen grote confrontatie plaatsgevonden”, zegt Linghao Bao.

 

Waarnemers als Bitfool zijn van mening dat China de VS al verder voorloopt in de strijd om de toekomst van geld.

 

China’s digitale betalingssystemen worden algemeen beschouwd als de meest geavanceerde ter wereld.

 

Het land staat op het punt een geldloze samenleving te worden. In 2019 werden vier op de vijf betalingen in China gedaan via WeChat Pay of Aliba van Tencentba’s Alipay.

 

“Amerika is de leider van het wereldwijde financiële systeem. Maar ze hebben niet de motivatie zoals China om de overstap naar een digitale valuta te maken”, zegt Bitfool.

 

“China wil die macht delen. Maar voor Amerika is Libra slechts een reserveplan.

 

“In arme landen en ook in China wonen veel mensen in dorpen. Ze hebben heel weinig geld maar gebruiken wel smartphones. Als je een smartphone kunt kopen, kun je DCEP gebruiken.”

 

DCEP wordt echter gecentraliseerd en door de staat beheerd, in tegenstelling tot Bitcoin of Ethereum, die vrij zijn van staatscontrole.

 

Veel Bitcoin-enthousiastelingen zijn bang dat DCEP door de Chinese Communistische Partij als hulpmiddel zal worden gebruikt om via surveillance meer controle over hun burgers uit te oefenen. De autoriteiten zullen in realtime kunnen volgen hoe geld wordt besteed. Ze zullen ook dezelfde controle hebben over DCEP als bij de yuan.

 

De yuan wordt strak gecontroleerd door Peking en de wisselkoers is de bron van veel spanningen tussen de VS en China. De VS beschuldigt China ervan de yuan zwak te houden ten voordele van de economie.

 

“DCEP is de antithese van Bitcoin. Het uiteindelijke doel van een cryptocurrency is de scheiding van geld en staat”, zegt Stewart Mackenzie, een cryptocurrency-expert gevestigd in Hong Kong. “Het is gemakkelijk voor hen om te zeggen dat het net als Bitcoin is als het een wereld van verschil is.”

 

Linghao Bao is het daarmee eens. “DCEP is gebouwd op een idee van gecentraliseerde controle. De waarde van Bitcoin ligt in het gedecentraliseerde karakter ervan en het isolement van het financiële systeem”, zegt Bao.

 

“Ik vertrouw Bitcoin meer. Omdat het echt van mij is”, zegt Bitfool.